Пилотен проект в Португалия показа значителни ползи за менталното здраве и поведението

...
Пилотен проект в Португалия показа значителни ползи за менталното здраве и поведението
Коментари Харесай

В Португалия доказаха: 4-дневната работна седмица подобрява менталното здраве

Пилотен план в Португалия показа обилни изгоди за менталното здраве и държанието на чиновниците в фирмите, в които към този момент е въведена 4-дневната работна седмица. Оказва се, че мярката въздейства позитивно върху психологичното здраве на хората. Този план, който включва почти 1000 чиновници, е открил директна връзка сред щастието им и тяхното показване на работното място. Впечатляващо е, че 95 на 100 от участващите в плана компании са отчели позитивни резултати, най-много във връзка с психологичното здраве на техните чиновници.
Само три месеца след началото си планът е записал доста понижаване на няколко отрицателни фактора, включително тревога, отмалялост, бодърствуване, депресивни положения, напрежение и самота. Повече от 85 на 100 от личния състав е имал усъвършенствания при най-малко един от тези индикатори. Проучването също по този начин регистрира, че чиновниците са съумели да посветят повече време на физически извършения и са изразили по-голямо задоволство от персоналните си взаимоотношения.
Служителите оповестяват и за осезаемо усъвършенстване в салдото сред работа и фамилен живот, със забележителен спад на тези, които считат, че е мъчно да съчетаят двете сфери. По отношение на заплащането служащите показват, че ще се нуждаят от нарастване от най-малко 20 на 100, с цел да обмислят връщане към петдневна работна седмица.
Проектът, който не разчита на държавни дотации, и в който вземат участие 41 компании, ще показа окончателния си доклад през април. След това фирмите ще имат опцията  да запазят четиридневната седмица, да се върнат към петдневната или да поправят формата на работа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР